A beruházásról

  Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Közép-dunántúli régióban
KDOP-5.2.1/C-11-2011-0001

 

A tapolcai Deák Jenő Kórház és rendelőintézetben a pályázattal a tüdőgyógyászati és a kardiológiai rehabilitációs szolgáltatásokat kívánjuk fejleszteni.

 Kitűzött céljaink:
- a légzésrehabilitációs ellátás a megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek illetve a humánerőforrás területén történő szakmai továbbképzéseknek megfelelően magasabb szakmai finanszírozású csoportba (B) kerül, amivel jelentősen javul a részleg költséghatékony működtetése.

 - az újonnan létrehozott ambuláns kardiológiai rehabilitációs szakrendeléssel bővül az intézet szakellátási profilja, aminek a szerkezetváltásában is jelentős szerepe van. Abetegutak rövidülnek, a betegnek nem kell Balatonfüredre utaznia.

 - a pavilon rendszerből kényelmes, tömbösített ellátás várja a betegeket.

Tüdőgyógyászati rehabilitáció:
A tapolcai kistérségben 51 ágyas tüdőgyógyászati rehabilitációs fekvőbeteg-ellátó egység van. A gyógyítást a Kórház-barlang klímájával, - mint természeti gyógytényezővel- segíti a betegek gyógyulását. A tüdőgyógyászati rehabilitációs fejlesztés elsődleges célcsoportja Tapolca-Sümeg térség lakossága, valamint az ország egész területéről érkező elsősorban asztmás, légúti allergiás ill. idült bronchitises betegek.

Az ellátó egység épülete pavilonos elhelyezkedésű, az ápoltak a terápiás és diagnosztikai ellátást több épület szerkezetben tudják jelenleg igénybe venni.

A fejlesztés reális szükségletek kielégítésére irányul, hiszen az allergiás nátha,a tüdő asztma a leggyakoribb krónikus megbetegedések közé tartoznak, melyek előfordulási gyakoriságát a romló, környezeti tényezők fokozzák. Utalva itt a térségben történt vörösiszap katasztrófa várható elhúzódó következményeire. Az említett betegségek kezelésében kiemelt fontosságú a kiváltó tényezők kerülése, a gyulladáscsökkentés és a hörgőgörcs oldása, melyben a barlangterápia kedvező klimatikus tényezői kiemelten fontos szerepet játszhatnak (nem beszélve a várható gyógyszerköltségek csökkenéséről)

A légúti betegségek következményeként számos kóros elváltozás érinthet több szervet is, ezzel akadályozva az egyén mindennapi életének teljességét. Zavart szenvednek a perifériás izmok és a légzőizom működési rendellenessége jelentkezik, táplálkozási zavarok, kóros fogyás, szívbetegségek kialakulása fokozódhat, csontok károsodása is felléphet. Az izomkárosodások a váz és légzőizomzatdekondicionálásához vezetnek, ami az izomzat csökkent működésében mutatkozik meg, illetve a csökkent oxigénmennyiség felhasználásának következményeként. Meghatározóak különösen a rekeszizomzat fáradékonysága miatti tünetek, melyek a fulladást, a kialakult félelmet, rettegést, bűntudatot, pszichés zavarokat eredményeznek.

Az állapotjavulás objektív lemérésére leginkább a légzésfunkciós teljesítmény és az állóképesség vizsgálata alkalmas. A légzőizmok tréningje előnyös hatású és a terhelési tolerancia javulását eredményezi.

A rendszeres tréning javítja a beteg terhelhetőségét, csökkenti a fulladást, a fáradékonyságot, nő a beteg mozgástere, mérséklődik elszigeteltsége és depressziója, tehát javul az életminősége. Az állandó szintű terhelés során a beteg egy meghatározott szinten végzi a fizikai tréninget, a terhelési időt növelve, a beteg kapacitásától függően a terhelés intenzitását nyomon követve és monitorozva a meghatározó paramétereket ellenőrizzük.

Kardiológiai rehabilitáció
Az ambuláns kardiológiai rehabilitációs fejlesztés célcsoportja elsősorban a Tapolca-Sümeg térség munkaképes korú szívinfarktuson átesett, szívműtét utáni korai és késői rekonvaleszcens szakban lévő betegei, valamint a kórházi kezelés utáni magasvérnyomásos és idült ischémiás szívbetegségben szenvedők csoportja.

A pályázati fejlesztéseknek köszönhetően, a bemutatott célcsoportok ellátása lakóhelyükhöz közel történik majd, csökkentve a várakozási időt és utazási költségeket is, várhatóan magasabb szakmai ellátási színvonallal.

Jelenleg ambuláns kardiológiai ellátás két helyiségben történik jelenleg, elavult körülmények között (szűk terület, hiányos építészeti adottságok) nem megfelelő műszaki diagnosztikai eszközök segítségével. A pályázati fejlesztéseknek köszönhetően a kardiológiai rehabilitációs szakellátás három rendelőben valósul majd meg, a tüdőgyógyászati rehabilitációs rendelés pedig kettő rendelőben (külön inhalációs, légzésfunkciós vizsgálóval).

Az emberi szervezet terhelési kapacitás csökkenésének oka részben a szív alacsonyabb teljesítménye, másrészt a vázizomzat eltérései, mint az I. típusú izomrostok mennyiségének csökkenése. A rendszeres fizikai tréningre kedvező változások indulnak el: javul a vázizomzat metabolikus funkciója, a szív teljesítménye, megszűnik az izomtömegvesztés, javítja az endothelfunkciót, csökkenti a perifériás vascularis rezisztenciát, fokozza a vázizomzat véráramlását, nő a terhelési kapacitás. A tréningprogram előtt minden esetben az állapot felmérés, mint kiinduló pont a meghatározó. A rehabilitációban foglalkozó teamnek ismerni kell a beteg gyógyszerelését, rizikófaktorait, előforduló társbetegségeit, mint azt is, hogy a terhelési tréninget folyamatosan monitorozva és nyomon követve kell a fizikális állapot változásait felmérni és dokumentálni. Amikor rosszabbodik a kondíciójavító tréning során az állapot, azonnali felfüggesztést kell beiktatni, illetve más aktivitási tréning programot kell választani.

A fejlesztés eredményeként a diagnosztikai és terápiás lehetőségek bővülnek egy kardiológiai-pulmonológiai fitness vizsgálóval és kezelő-edzőteremmel. A gyógytorna géppark és ergoterápiás eszköztár bővül, a rehabilitáció tartalmi része szintén bővül a légzőtornával, inhalációs-, klíma- és training-terápiával. Ezt biztosítja az újonnan kialakított 130 négyzetméteres tornaterem és oktatóterem, mely rehabilitációs team megbeszéléseire és foglalkozásokra is alkalmas.